‘Ik kom veel in oud Joegoslavië en dan met name in Montenegro, dat komt omdat ik samen ben met een prachtige vrouw die in Montenegro geboren is en daar nog veel familie heeft wonen. Haar familie spreekt geen Engels en ik tot voor kort geen Servo-Kroatisch, zodoende was mijn vrouw de afgelopen jaren continu aan het tolken tijdens onze bezoeken. Na de zomervakantie van 2018 kwam ik tot het inzicht dat het super leuk zou zijn als ik zelf met haar familie kon praten en ben ik gelijk op zoek gegaan naar een opleiding/docent die mij het kon leren… en die heb ik gevonden!!

Wat zijn de lessen van Aleksandra een feestje! Aleksandra heeft een zeer uitgebreide talen kennis, naast dat ze uitstekend Nederlands en Servisch spreekt, kan ze bijvoorbeeld ook heel goed Duits. Maar de kunst is vervolgens het kunnen overbrengen op mensen die de taal nog niet kennen en die kunst beheerst Aleksandra helemaal. Ze heeft de rust en het geduld om alles stap voor stap uit te leggen en geeft continu voorbeelden om het geleerde in perspectief te plaatsen. Daarnaast wordt leren/voordoen afgewisseld met zelf doen/toepassen en dat werkt heel goed. We hanteren een Lesboek wat gefaseerd mensen mee neemt in de Servische taal, van eerste ontmoetingen tot werk- en vakantie situaties, alles komt aan bod. Je merkt ook dat Aleksandra het boek goed kent omdat ze nieuwe dingen precies op het juiste moment introduceert of even bewaard tot dat het in het boek aan de orde komt.

Ik heb inmiddels al ca 30 lessen gehad en maak grote stappen vooruit! Onlangs weer in Servië en Montenegro geweest en heel bijzonder om mee te maken hoeveel ik al kan begrijpen en wat ik allemaal kon zeggen, niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Geheel te danken aan Aleksandra en haar enthousiasme, kunde en de wil om mensen dingen te leren! Daarnaast is het gewoon ook altijd heel gezellig met Aleksandra, echt een heel fijn mens!

Ik raad iedereen die de taal wil leren aan om de lessen van Aleksandra te volgen, echt een feestje!!’

 

Pieter Oude Lohuis